Dostupni linkovi

Suci odbili Karadžićev zahtjev za statusnom konferencijom


Raspravno vijeće u slučaju protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića odbilo je zahtjev optuženog da se polovicom ove godine održi statusna konferencija na kojoj bi izvijestio o svojim problemima sa zdravljem, kao i o navodnom proceduralnom kršenju objavljivanja dokaznog materijala od strane optužbe.

Odlučili su da se sve te pritužbe mogu rješavati pismenim putem te da ne vide razlog za dodatnu usmenu argumentaciju u vezi spomenutih, kao i nekih drugih pitanja.

Haški suci su potvrdili da su zaprimili nalaze krvnog testa optuženog, za kojeg on tvrdi da ukazuje na šećernu bolest, ali da uz to nisu primili bilo kakve zahtjeve za poduzimanjem nekih mjera. U vezi navodnog kršenja objavljivanja dokaznog materijala suci su najavili da će uskoro donijeti dvije odluke.

„U ovoj fazi postupka nema određenih stvari na koje bi Vijeće uputilo pažnju strana u postupku.“, zaključili su suci u vezi potrebe za održavanjem statusne konferencije.

Karadžić je zatražio statusnu konferenciju iz haškog pritvora gdje očekuje prvostupanjsku presudu za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995). Suci su u odbijenici napisali da će zakazati objavljivanje presude, koja se očekuje ove godine – u dogledno vrijeme.

Karadžić je uhićen u ljeto 2008.godine, a završne riječi u postupku su održane u jesen prošle godine. Više puta je od tada neuspješno pokušavao ponovno otvoriti postupak, kako bi uvrstio navodno potencijalno oslobađajuće dokaze.

XS
SM
MD
LG