Dostupni linkovi

Varoufakis: Kriza će uskoro dostići vrhunac


Finansijska situacija u Grčkoj je izuzetno hitna i za nekoliko sedmica kriza će dostići vrhunac, ocijenio je ministar finansija te države, Yanis Varoufakis.

„Pitanje likvidnosti je izuzetno važno pitanje. To je poznato, nemojmo okolišati. Sa vremenske perspektive, govorimo o nekoliko narednih sedmica“, rekao je Varoufakis novinarima u Briselu.

Njegovo upozorenje je uslijedilo nakon sastanka ministara finansija eurozone u Briselu na kojem su razgovarali o odblokiranju isplate preostale tranše kredita Atini u vrijednosti od 7,2 milijarde eura.

Nakon sastanka ministri su poručili da je zvanična Atina ostvarila napredak, ali da je potrebno još vremena i napora kako bi se premostile razlike u preostalim pitanjima.

Grčka je u utorak pokrenula transfer 750 miliona eura vrijedne tranše kamata Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), dan prije isteka roka.

Krajnji rok za postizanje sporazuma između međunarodnih kreditora i Grčke je kraj juna, kada Atini ističe postojeći program pomoći. Finansije Grčke su u ovom trenutku u izuzetno lošem stanju.

U narednom periodu, zvaničnoj Atini dospijevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi eura, a Evropskoj centralnoj banci (ECB) tri milijarde eura u julu i avgustu.

XS
SM
MD
LG