Dostupni linkovi

Bramerc: Budžet UN za Haški tribunal zaključno sa 2017. godinom


Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Serž Bramerc (Serge Brammertz) doputovao je danas u dvodnevnu posetu BiH, u sklopu priprema za redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Bramerc se danas sastao sa članovima Predsedništva BiH kojima je rekao da je 2017. godina zadnja u kojoj će Savet bezbednosti UN osigurati budžet za rad Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Tokom susreta je rečeno da nema otvorenih pitanja između Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine i BiH. Takođe je razgavarano i o trenutnoj situaciji u predmetima koji su ustupljeni Tužilaštvu BiH iz Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. Bramerc će se u Sarajevu sastati i sa predstavnicima Tužilaštva i Suda BiH, Visokog sudskog i tužilačkog veća, predstavnicima međunarodne zajednice i predstavnicima udruženja žrtava. Obraćanje tužioca Bramerca UN zakazano je za početak juna ove godine.

U skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN 1503 i 1534, haški tužilac ima obavezu da svakih šest meseci obaveštava to telo o radu Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG