Dostupni linkovi

General: Kumanovo su napali plaćenici a ne teroristi


General Armije Makedonije u penziji Ilija Nikolovski, koji je u međuetničkom konfliktu u Makedoniji 2001. godine komandovao Drugim armijskim korpusom, izjavio je danas da najviše veruje u mogućnost da se u Kumanovu policija 9. maja sukobila sa plaćenicima, a ne sa terorističkom grupom, kako je zvanično ocenjeno.

Nikolovski je za nedeljnik "Slobodna štampa" (Sloboden pečat), rekao da s obzirom na osetljivost teme ne želi da špekuliše o tome ko je plaćenike angažovao, ali da smatra da su organizatori incidenta izgubili kontrolu.

"Situacija je mnogo složena i sa mnogim nepoznanicama. Tako nešto se mesecima najavljivalo. U medijima se našla vest i o plaćenicima, da je za njih dato dva miliona evra… Nekako se mnogo brzo zaboravilo Gošince, a tamo je u karauli bilo više od 100 automatskih pušaka, puškomitraljeza i drugog oružja sa četvoricom policajaca. Gde je to oružje?", rekao je Nikolovski.

Nikolovski je rekao da ostaje pri svojoj izjavi da se policija u Kumanovu sukobila sa plaćenicima, i to iskusnim, koji imaju ratna iskustva ne samo iz regiona već i sa Bliskog istoka. "Prvi ljudi ove grupe su profesionalci koji su podelili ogromne pare a drugi su regrutovani i uzeli su po nekoliko hiljada evra. Ipak, ako se radi o čistom terorizmu uvek treba da se znaju koji su motivi, ciljevi i zadaci terorista. Mi to nismo čuli već samo zvanične izjave predsednika i premijera da je motiv (terorista) bio destabilizacija", rekao je Nikolovski.

Nikolovski se pitao "ko je to u regionu ili šire ko želi destabilizaciju Makedonije", navodeći da su susedne ili članice NATO i bliski saradnici sa NATO ili se, kao što je slučaj sa Srbijom, brzo kreću ka EU.

"Mi se nalazimo u takvom bezbednosnom vakuumu i sada pričamo o tome da neko hoće da destabilizuje Makedoniju. Ako ima takvih treba jasno i glasno da se imenuju. Ja ne verujem da postoji političar u regionu koji će reći da podržava ono što se desilo u Kumanovu", rekao je Nikolovski.

Prema Nikolovskom, u Makedoniji je danas potpuno drugačiji politički i društveni ambijent od onoga 2001. godine, kada je izbio međuetnički sukob Makedonaca i Albanaca koji je završen potpisivanjem Ohridskog okvirnog sporazuma, zbog čega smatra da u ovim uslovima neće doći do međuetničkih konflikata.

Prema zvaničnim informacijama makedonskog MUP-a, policija se u Kumanovu 9. i 10. maja sukobila sa dobro naoružanom terorističkom grupom a prilikom sukoba i uličnih borbi koje su trajale više od 30 sati ubijeno je osam policajaca, 14 pripadnika terorističke grupe, dok je 37 policajaca ranjeno.

XS
SM
MD
LG