Dostupni linkovi

Islamisti razarali drevne gradove da bi prikrili krađu


Razaranje iračkih drevnih gradova i artefakta starih više hiljada godina za koje su odgovorni ekstremisti Islamske države bilo je maska za sistematsko pljačkanje kulturnog nasleđa Iraka, izjavili su irački zvaničnici.

Teroristička organizacija Islamska država je u aprilu objavila video snimke na kojima se vidi kako njeni pripadnici maljevima i rafalima iz automatskog oružja uništavaju stari grad Hatra i njegove statue od neprocenjive vrednosti koje su na listi istorijske baštine pod zaštitom Uneska.

Na jednom snimku vidi se potpuno razaranje eksplozivom antičkog asirskog grada Nimruda, strarog 3.000 godina.

To je, međutim, bio samo poslednji korak mnogo većeg zločina, kazao je šef iračkog Državnog odbora za atikvitete i nasleđe, Kais Husein Rašid.

"Prema našim izvorima, Islamska država je danima ranije počela da uništava to mesto iskopavanjem u toj oblasti. Verujemo da su prvo počeli da kopaju u tim područjima da bi uzeli artefakte, a onda su počeli da ih uništavaju da bi to prikrili", kazao je Rašid.

Satelitiski snimci potvrđuju da Islamska država pljačka arheološka nalazišta na području koje je pod njenom kontrolom, ali nema čvrstog dokaza o sumi koju je ta grupa zaradila na taj način.

Stručnjaci sumnjaju da je uništavanje velikih statua maljevima imalo za cilj samo da bude zabeleženo kamerom, a da su prenosivi vredni predmeti, uključujući maske i glinene table s klinastim pismom, prokrijumčarene u Tursku. To nije prvi put da je iračko arheološko bogatstvo bilo meta pljačkaša. Veruje se da su pripadnici Al Kaide svoje aktivnosti finansirali prodajom antikviteta koje su ukrali iz Nacionalnog muzeja i drugih arheoloških nalazišta.

Ono što je ovog puta drugačije je obim i sistematski način pljačke, posebno u delovima Sirije koji su pod kontrolom Islamske države. Satelitski snimci pokazuju neka mesta sa tolikim brojem iskopanih rupa da izgledaju kao površina meseca, navodi AP.

Posle prodaje nafte, iznuđivanja i otkupa od otmica, veruje se da je prodaja antikviteta jedan od glavnih izvora prihoda Islamske države.

Ujedinjene nacije su u februaru usvojile rezoluciju u kojoj se kaže da Islamska država zarađuje direktnom ili indirektnom trgovinom ukradenih artefakata i kojom se zabranjuje nelegalna prodaja sirijskih antikviteta. Takva zabrana već je uvedena 2003. za iračke artefakte.

XS
SM
MD
LG