Dostupni linkovi

Putin i Keri sastaju se u Sočiju


Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, u ruskom odmaralištu na Crnom moru.

Keri će se sastati i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

To je prvi put da Keri putuje u zvaničnu posetu Rusiji od početka krize na istoku Ukrajine, koja je značajno pogoršala odnose Moskve i Zapada, odnosno druga poseta otkad je stupio na dužnost šefa diplomatije SAD, prenele su agencije.

U saopštenju Stejt Departmenta se navodi da će na sastanku u Sočiju, gde Putin provodi ovu nedelju u svojoj rezidenciji, Keri sa ruskim predsednikom razgovarati o aktuelnim temama poput Irana, Sirije i Ukrajine.

"Ova poseta je deo aktuelnih napora da se održe direktne linije komunikacije sa visokim ruskim zvaničnicima i da se obezbedi da se američki stavovi daju jasno do znanja", istakla je portparol Stejt Dipartmenta Meri Harf, preneo je AP.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će današnja poseta Kerija Rusiji doprineti poboljšanju odnosa sa SAD, dodajući ipak da bi saradnja trebalo da se bazira na jednakim pravima.

Neimenovani izvor je rekao da Moska očekuje od Vašingtona da bude “konstruktivniji”u rešavanju ukrajinskog problema i da natera Kijev na direktan dijalog sa predstavnicima Donjecka i Luganska, prenosi AFP.

On je rekao i da će Moskva zatražiti od Vašingtona da ne snabdeva Kijev oružjem, nazvavši to "glavnim pitanjem".

Odnosi između Rusije i SAD-a su u najvećoj krizi od kraja hladnog rata otkako je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014. godine i počeli sukobi između proruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike, što Moskva demantuje.

XS
SM
MD
LG