Dostupni linkovi

Vatikan: Za abortus možda oprost grehova


Žene koje su abortirale i osobe koje su im u tome pomogle mogle bi da dobiju oprost grehova povodom predstojeće 50. godišnjice od završetka Drugog vatikanskog sabora.

Jubijej se obeležava od decembra 2015. do novembra 2016. i biće prilika za katolike da traže oprost za svoje grehove, a koordnator Jubijela, italijanski nadbiskup Rino Fizikela, rekao je za agenciju Ansa da bi na listi grehova mogao da se nađe i abortus. Papa Franja najoštrije osuđuje abortus, koji se prema zakonu Katoliccke crkve kažnjava ekskomunikacijom, osim ako je obavljen pod prisilom. Međutim, rimokatoliccki poglavar, poreklom Argentinac, više puta je pokazao da je osetljiv na sudbinu miliona žena i brojne katolkinje među njima, koje svake godine prekinu trudnoću.

Oprost bi mogle da dobiju žene, ali i lekari i svi oni koji su pomogli da se obavi prekid trudnoće. Uslov je, naravno, da pokažu da se iskreno kaju za svoje grehe. Papa je ranije, osuđujući abortus, izjavio da je "zastrašujuće ccak i pomisliti da postoje deca, žrtve abortusa, koja nikad neće ugledati svetlost dana".

XS
SM
MD
LG