Dostupni linkovi

Kod obala Malezije i Indonezije spaseno 1.600 migranata


Više od 1.000 Rohindža muslimana iz Mjanmara i Bangladeša iskrcalo se na obalu severnog ostrva Malezije , saopštila je danas policija, dan pošto je u indonežanskim vodama spaseno oko 600 migranata.

Zamenik šefa policije na malezijskom ostrvu Langkavi Džamil Ahmed izjavio je da se veruje da su migranti došli na tri broda i da ih je lokalni ribar obavestio da se približavaju obali. Malezijska policija je sinoć odvela 1.018 migranata, a istog dana brodovi sa gotovo 600 Bangladežana i Rohindža muslimana doplovilo je do zapadnih indonežanskih ostrva.

Četiri broda sa 573 migranta, među kojima je bilo više desetina dece i žena, doplovila su u nedelju ujutro do zapadnih ostrva Indonezije. Neki kapetani i krijumčari su napustili brodove, a mnogi putnici su skočili u vodu i plivali ka obali.

Procenjuje se da se još 7.000 do 8.000 ljudi nalazi na više brodova u moreuzu Melaka i obližnjim međunarodnim vodama, a neki su zarobljeni na moru već više od dva meseca, pošto su tajlandske i malezijske vlasti pojačale borbu protiv krijumčarenja ljudi.

Rohindža muslimani su u Mjanmaru već decenijama diskriminisani, ne mogu da dobiju državljanstvo i nemaju skoro nikakva prava. Vlasti ih smatraju ilegalnim imigrantima iz susednog Bangladeša.

Napadi budističkih grupa na tu versku manjinu su tokom poslednje tri godine izazvale jedan od najvećih egzodusa od Vijetnamskog rata. Veruje se da je iz zemlje otišlo više od 100.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG