Dostupni linkovi

Hollande u posjeti Kubi


Francuski predsjednik Francois Hollande, prvi šef neke zapadne države koji je stigao na Kubu nakon najave o odmrzavanju odnosa između te države i SAD-a, u ponedjeljak počinje istorijski posjet čiji je cilj zastupati francuske i evropske interese u zemlji koja bi mogla krenuti u ekonomsko otvaranje.

Ideja tog putovanja je da Francuska bude prva, u ime Evrope i među zapadnim zemljama, koja će reći Kubancima "da smo uz njih ako odluče pokrenuti potrebne etape otvaranja", rekao je Hollande novinarima prije odlaska na Kubu.

Kao deseti ekonomski partner Kube, Francuska želi ojačati svoju nazočnost na kubanskom tržištu i ne pustiti da bez nje prođe kubansko ekonomsko otvaranje. Stoga su s Hollandom u ovom posjetu direktori brojnih francuskih kompanija kao i najmanje sedam ministara i državnih tajnika.

Hollande je najavio kako će biti govora i o pitanjima ljudskih prava

Francuski šef države trebao bi se susresti sa svojim kubanskim kolegom Raulom Castrom, koji je naslijedio brata Fidela 2006. Jelisejska palača izrazila je svoju otvorenost i za susret s ocem kubanske revolucije, ali taj susret Havana nije potvrdila.XS
SM
MD
LG