Dostupni linkovi

Angela Merkel odala poštu sovjetskim vojnicima


Nemačka kancelarka Angela Merkel je u Moskvi odala poštu sovjetskim vojnicima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu. Ona je pre razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, tokom kojih će kako se očekujeapelovati na saradnju Zapada i Rusije u cilju rešavanja ukrajinske krize, položila venac na Spomenik neznanom vojniku u Moskvi.

"Dobro je što smo se danas sreli u Moskvi kako bismo razgovarali o bilateralnim odnosima između Rusije i EU i, naravno, o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekla je Merkelova

Kako je poručila nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom , na istoku Ukrajine još uvek nema istinskog mira, a borbe se nastavljaju valjaju uprkos tome što je februarski prekid vatre dogovoren u Minsku i dalje na snazi.

Ona je pozavala Putina da uloži diplomatski napor da se sukob okonča uprkos “razlika” između Zapada I Ukrajine.

Merkel je aplovala na proruske separatiste u Donjecku i Lugansku da omoguće da na istok Ukrajine uđu humanitarni konvoji.

Angela Merkel, kao i većina drugih zapadnih zvaničnika, nije prisustvovala vojnoj paradi koju je Rusija povodom jubileja organizovala na moskovskom Crvenom trgu zbog uloge Rusije u sukobima u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG