Dostupni linkovi

Moskva zabrinuta zbog Makedonije i antivladinih demonstracija


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost zbog oružanih incidenata kod Kumanova u Makedoniji ali i antivladinih protesta u toj zemlji.

U saopštenju za javnost oni ističu da se nadaju da će situacija u Kumanovu u najskorije vrijeme biti normalizovana i istražene okolnosti.

Takođe se izražava zabrinutost zbog antivladinih protesta u Makedoniji, uz ocjenu "da niz opozicionih snaga i nevladinih organizacija koje, kako se navodi, inspiriše Zapad i koje slede logiku "obojenih revolucija" mogu da imaju posljedice po regionalnu bezbjednost".

"Izaziva zabrinutost aktivizacija antivladinih nastupa posljednjh dana u Makedoniji. Zahvajujući adekvatnom djelovanju organa reda, izbjegnuta je eskalacija nasilja", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

U saopštenju se navodi da "izbor niza opozicionih pokreta i nevladinih organizacija, koje inspiriše Zapad, u korist logike ulice i poznatog scenarija 'obojenih revolucija' preti da ima opasne posledice".

"One mogu da budu produbljene međuetničkim sukobima u multinacionalnoj Makedoniji i susednim regionima Balkana, koji su krajem 1990. i početkom 2000. prošli ozbiljne konflikte", navodi ruski MIP.

Ruski MIP je pozvao sve političke snage Makedonije na konstruktivni dijalog, a međunarodnu zajednicu, prije svega misiju OEBS, na maksimalnu saradnju.

XS
SM
MD
LG