Dostupni linkovi

Pupovac pisao predsedniku EP zbog Ruže Tomašić


Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i poslanik uSaboru Hrvatske Milorad Pupovac uputio je danas pismo predsedniku Evropskogparlamenta (EP) Martinu Šulcu zbog, kako je naveo, porasta političke i etničke netolerancije posle ulaska Hrvatske u EU i zbog govora mržnje hrvatskeposlanice u EP Ruže Tomašić prema srpskoj manjini.

"U protekle tri godinerazvijanje netolerancije, te stvaranje i tolerisanje protivmanjinske atmosfereozbiljno ugrožavaju postignuto tokom pregovora o članstvu i onemogućavaju obavezeproistekle iz Pristupnog ugovora Republike Hrvatske, a posebno njegove odredbeo pojačanoj zaštiti manjinskih prava", naveo je Pupovac u saopštenju SNV.

Onje istakao da neki članovi EP, poput Ruže Tomašić, koriste njegovu govornicu ipoziciju zastupnika za širenje netolerancije, ali i "direktno pozivaju na nasilje etničkog čišćenja".

Pupovac je u pismu podsetio da je Tomašić zaposlanicu u EP izabrana na listi najveće hrvatske opozicione Hrvatskedemokratske zajednice i naveo neke od njenih izjava, poput one da je "Hrvatskaza Hrvate, a svi ostali su gosti".

U pismu je podsetio da je Tomašič i prenekoliko dana u kontekstu rasprave o odgovornosti Srbije i Hrvatske za suđenjaza ratne zločine, izjavila: "Neka oni mole Boga da mi ne počnemo čistiti svojedvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište imaće još jako puno Srbakoji će morati ići u Srbiju. Koji drže ovu državu za blagajnu, koji drže ovu državuza samoposlugu, a koji ništa ne daju ovoj državi, pa neka malo paze šta govore".

On je istakao da takva vrsta govora predstavlja veoma ozbiljnu pretnju trajnom miru, obnovi poverenja i nesmetanog ostvarivanja zakonitosti.

Upismu predsedniku Evropskog parlamenta, Pupovac je ocenio da bi bilo veoma zabrinjavajuće kada takve i slične poruke ne bi naišle na snažnu i jasnu osudu predstavničkog tela građana i građanki Evrope.

"Navikavanjena takve pojave, oglušivanje o njih, njihovo tolerisanje ili čak aktivno podržavanje, na kakvo, na žalost, nailazim u svojoj zemlji, opasna je, neslobodarska i nedemokratska praksa. Nesumnjivo i praksa protivna temeljnim vrednostimana kojima je zasnovana Evropska unija", istakao je predsednik SNV.

Onje pozvao Šulca da se učini sve da takvi istupi, posebno kad dolaze od nekog koje zastupnik Evropskog parlamenta, ne budu još jedan od indikatora slabljenja političkih vrednosti Evrope.

XS
SM
MD
LG