Dostupni linkovi

Prva optužnica u BiH za višemilionsku korupciju


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je prvu optužnicu u predmetu Gibraltar u kojoj se troje ljudi tereti za zloupotrebu položaja i primanje mita od 3,8 miliona eura.

Optuženi su Stipe Prlić (1958) Zoran Bakula (1964) i Neven Kulenović (1967), saopćeno je iz ove bh. institucije, prenosi agencija Fena.

Optužnica je podignuta na osnovu dokaza prikupljenih tokom višemjesečne istrage koja je provedena u saradnji sa Državnim tužiteljstvom Republike Slovenije, policijskim agencijama Republike Austrije, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Upravom za indirektno oporezivanje BiH i Finansijskom policijom FBiH.

Optuženi se terete da su nizom radnji omogućili pravnim osobama SV-RSA d.o.o Sarajevo i Ujedinjeni mediji d.o.o Sarajevo ostvarivanje protivzakonite imovinske koristi, te sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih za počinjena kaznena djela dokazivati saslušanjem 15 svjedoka i izvođenjem oko 100 materijalnih dokaza prikupljenih tokom istrage.

Ova optužnica je prva optužnica u predmetu Gibraltar i odnosi se na kaznena djela koja se dovode u vezu sa kompanijom JP HT Mostar, a istraga protiv ostalih osumnjičenih čije radnje nisu izravno povezane sa ovim poduzećem, se nastavlja u suradnji sa navedenim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama.

XS
SM
MD
LG