Dostupni linkovi

Velika Britanija: Konzervatici na granici apsolutne pobjede


Konzervativna partija britanskog premijera Dejvida Kamerona neočekivano je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, dok je Laburistička partija Eda Milibanda doživjela veliki poraz od nacionalista u Škotskoj, pokazuju prvi nepotpuni rezultati.

Iako konzervativci vjerovatno neće osvojiti većinu od 650 poslaničkih mjesta, ostvaril su mnogo bolji izborni rezultat nego što su predizborna istraživanja predviđala. Laburisti su najveću podršku izgubili u Škotskoj, a koalicioni partner konzervativaca Liberano-demokratska partija pretrpjela je težak poraz i vjerovatno će izgubiti većinu poslaničkih mjesta. Prema prvim rezultatima prebrojavanja glasova, Konzervativna partija, koja je do sada imala 302 poslanika, sada će imati 316 predstavnika u donjem domu parlamenta, a laburisti će umjesto 256 imati 239 poslanika. Liberalno-demokratskoj partiji će od 56 poslanika ostati 10, dok će škotski nacionalisti zauzeti 58 mjesta u parlamentu, gdje su do sada imali šest predstavnika, pokazuju preliminarni podaci.

Dva mjesta će vjerovatno dobiti antimigrantska i antievropska Nezavisna partija UK.

Rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 22.000 Britanaca po izlasku s birališta u velikoj mjeri se razlikuje od istraživanja javnog mnijenja sprovedenog tokom predizorne kampanje, a koje je ukazivalo na trku konzervativaca i liberala.

XS
SM
MD
LG