Dostupni linkovi

Kažnjeno više od 50 tajlandskih policajaca


Više od 50 tajlandskih policajaca kažnjeno je zbog povezanosti za mrežama krijumčarenja ljudi, saopštila je danas policija, nakon što je premijer naredio istragu poslije otkrića kampova krijumčara u blizini granice sa Malezijom.

"Premjestili smo više od 50 policajaca zbog ovog slučaja, jer komandanti u lokalnim područjima znaju koje sve umiješan", rekao je šef policije Tajlanda Somjot Pumpanmuang novinarima, uoči sastanka u Bangkoku na kome će se govoriti o borbi protiv trgovine ljudima.

Neki zvaničnici rekli su da u ovoj zemlji već godinama nekažnjeno "cvjeta" trgovina ljudima, u mnogo slučajeva uz saučesništvo tajlandskih vlasti.

U južnoj provinciji Songkla, u plitkim grobovima pronađeno je 32 tijela, kako se vjeruje migranata iz Mjanmara i Bangladeša. Tijela su pronađena prošle sedmice u kampu krijumčara ljudima duboko u džungli.

Tajlandski premijer Prajut Čan Oča naredio je uklanjanje kampova u cijeloj zemlji u roku od 10 dana, dok su UN pozvale na regionalne napore da se okonča trgovina ljudima.

XS
SM
MD
LG