Dostupni linkovi

Iseljavanje zabrinjava vlast Crne Gore


Članica crnogorske vladajuće koalicije, SDP Ranka Krivokapića, zatražila je od vlade da počne da se bavi masovnim iseljavanjem građana sa severa države.

Podržava je i opozicija, dok premijer Milo Đukanović kaže da ne postoji podatak koji pokazuje da je taj problem uznemirujući, ali da će Vlada pratiti dalji tok tog problema.

SDP je zatražila da Vlada objavi koje će mere s tim u vezi preduzeti kao i da se ovim problemom prioritetno pozabavi i državni parlament, preneo je portal CdM.

"Vlada Crne Gore hitno treba da obavesti javnost koliko je građana iz severnog dela države od početka godine do sada otišlo u druge zemlje i koje, koliko njih se iselilo u odnosu na prošlu godinu kao i koliko je ukupno građana napustilo tu regiju prošle godine", kazao je poslanik te stranke u parlamentu Damir Šehović.

Crnogorski mediji objavljivali su proteklih dana zabrinjavajuće podatke nevladinog sektora po kojima se za četiri meseca ove godine iselilo oko 3.500 osoba, uglavnom u države Beneluksa, uz obrazloženje da "moraju spašavati svoje porodice od gladi", da godinama već nemaju posao i da na tom području "ne vide perspektivu".

Predlog SDP podržala je i opozicija a u reagovanju Socijalističke narodne partije (SNP) se ističe da je neverovatno i paradoksalno da je upravo severni deo zemlje, odnosno manje razvijena regija, ona koja raspolaže s najviše resursa i komparativnih prednosti.

"Surova crnogorska privredna situacija, glad, nemaština, nepostojanje osnovnih uslova za dostojanstven život, naterali su više hiljada građana, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost, da spas traže daleko od svojih ognjišta", naveli su iz SNP.

Ova opoziciona stranka ocenila je da će, ne budu li predstavnici većine u crnogorskom parlamentu odgovarajuće reagovali na tu pojavu, to biti ključna potvrda da se radi o sistemskom onemogućavanju dostojnih uslova za život građana u ovom delu zemlje.

Oni su zato pozvali vlast da učini sve što je u njenoj moći da bi se zaustavio "privredni progon" sa severa Crne Gore.

XS
SM
MD
LG