Dostupni linkovi

Turska: Hapšenja i optužbe protiv demonstranata


Turske vlasti zvanično su uhapsile i podigle optužbe za terorizam protiv dvadesetak osoba, koje su privedene tokom prvomajskih demonstracija u Istanbulu.

Prema zvaničnim podacima, policija je privela 366 osoba u različitim delovima grada nakon sukoba, prenosi AFP.

Sud u Istanbulu izdao je nalog o hapšenju 24 pritvorenika dok se za oslobađanje ostalih čeka početak suđenja, saopštila je državna agencija Anadolija.

Uhapšeni su optuženi za veliki broj krivičnih dela među kojima su "pripadnost terorističkoj grupi", "uništavanje javnog vlasništva", i "posedovanje eksploziva", navodi agencija.

Prvomajske demonstracije bile su prvo veće okupljanje otakako je turski parlament usvojio novi Zakon o bezbednosti, koji policiji daje veća ovlašćenja u razbijanju protesta.

Turska policija koristila je suzavac i vodele topove kako bi rasterala stotine prvomajskih demonstanata, koji su uzvratili kamenovanjem dok su pokušavali da dođu do centralne tačke okupljanja na trgu Taksim, gde je većina privedena.

Među administracijom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, uzdrmanoj višenedeljnim smrtnosnim antivladinim protestima na trgu Taksim od maja do juna 2013. godine, vlada nervoza zbog javnih demonstracija uoči parlamentarnih izbora u Turskoj, zakazanih za 7. maj, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG