Dostupni linkovi

Obama predložio Josepha Dunforda za novog načelnika generalštaba


Američki predsjednik Barck Obama nominovao je danas, 5.maja, komandanta marinaca, generala Josepha Dunforda, koji je komandovao u ratovima u Iraku i Avganistanu, za novog načelnika združenog štaba vojske SAD.

Dunford (59) će zamijeniti dosadašnjeg šefa američke vojske generala Martina Dempseya koji bi u septembru trebalo da napusti tu dužnost.Očekuje se da će novoimenovani Dunford lako dobiti zeleno svjetlo u Senatu.

Prije nego što je postao načelnik snaga američkih marinaca 2014-te, Dunford je predvodio američke i međunarodne snage u Avganistanu koje su prebacile veću odgovorost za sigurnost u toj zemlji na avganistanske trupe.

Nadimak "Borbeni Joe" zaradio je na bojnom polju u Iraku, gdje je pomagao u predvođenju američke invazije na Irak 2003.

"Poznajem Joea.Vjerujem mu.On je već dokazao svoju sposobnost da mi da svoj neumiveni vojni savjet baziran na njegovom iskustvu na terenu.Pod njegovom smirenom rukom mi smo udarili neke ugaone kamene, poput tranzicije prebacivanja odgovornosti za sigurnost Avganistana na domaće snage bezbjednosti, te istorijskih predsjedničkih izbora u Avganistanu sve do povlačenje američkih borbenih trupa",naveo je Brack Obama.

Američki predsjednik takođe je nominovao i vazduhoplovnog generala američke armije, Paula Selvu, koji je trenutno na čelu američke komande za transport, za zamjenika načelnika zdužene komande američke vojske.

XS
SM
MD
LG