Dostupni linkovi

Srbija: Nagrade za istraživačko novinarstvo


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Ambasada SAD po deseti put su uručili godišnje Nagrade za istraživačko novinarstvo.

Nagrade su uručene u tri kategorije: elektronski mediji (TV, radio), štampani i on-line mediji.

U kategoriji elektronski mediji dobitnik je Adam Santovac za emisiju "Jalovište neodgovornosti" na Televiziji N1, u kategoriji štampani mediji laureat je Slobodan Georgiev za tekst "Otkrivena tajna ministarskog sefa", objavljen u nedeljniku Vreme, dok je u kategoriji on-line mediji nagrađena serija tekstova o prošlogodišnjim poplavama koji su zajedno radili Milica Stojanović i Perica Gunjić, a njihovi radovi objavljeni su na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ambasador SAD Majkl Kirbi je, čestitajući dobitnicima, ocijenio da se ovim nagradama promovišu prava novinara u Srbiji.

"Danas odajemo priznanje onim novinarima koji su uložili nedjelje ili mjesece svog rada na istraživanje tema koje su od opšteg značaja, novinarima koji su tragali za informacijama, studirali ih i ponudili svoje zaključke na razmatranje. To zahteva hrabrost", kazao je Kirbi i poručio da profesionalci u medijima ne bi trebalo da budu ona strana koja provodi lov na vještice i da služe kao paravani za kampanje.

Kirbi je istakao da je sloboda medija veoma važna, a naročito je bitna kada se izvještava o ljudima na važnim pozicijama.

XS
SM
MD
LG