Dostupni linkovi

Žbogar: Zajednicu opština u skladu sa zakonima Kosova


Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da, kroz dogovor u Briselu, treba naći način da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana u skladu sa zakonima Kosova, a u isto vrijeme da kod Srba stvori osećaj protivteže za integraciju.

Žbogar naglašava da iz Briselskog sporazuma proističu četiri oblasti koje će regulisati ZSO - obrazovanje, zdravstvo, ekonomski razvoj i ruralno i urbano planiranje.

"To su jasno naglašena područja koje će nadgledati Zajednica. ZSO je potrebna srpskoj zajednici da bi se osećala lagodnije sa integracijom koja se vrši kroz Briselski sporazum", rekao je Žbogar u emisiji "Razgovor" na RTK 2.

Na drugoj strani, dodao je on, vidimo i nervozu kosovske strane da se Zajednica ne pretvori u Republiku Srpsku i to niko neće.

"Znam i to, da mi nećemo Republiku Srpsku, jer to vodi u probleme unutrašnjeg funkcionisanja jedne zajednice. Kroz dogovor u Briselu treba naći način da zajednica bude formirana u skladu sa zakonima, a u isto vreme da ima mogućnost da nadgleda ova četiri područja i da kod Srba stvori osećaj protiv teže za integraciju", rekao je Žbogar.

Govoreći o Specijanom sudu i istragama o zločinima u vrijeme i posle konflikta, on je rekao da je to uslov za normalizaciju odnosa na Kosovu, ali i dodao da je formiranje suda istvoremeno "najteža stvar za Kosovo".

"Nadam seda će Skupština Kosova izglasati ustavne promjene, kako bi se rasčistile sve optužbe koje vise nad Kosovom i da umjesto Kosova, koje je talac tih optužbi, pojedinci preuzmu odgovornost, tako da mislim da je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine značajan korak u normalizaciji odnosa", rekao je Žbogar.

XS
SM
MD
LG