Dostupni linkovi

U Prištini postavljen kamen temeljac za ambasadu SAD


U Prištini je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju američke Ambasade, a događaju su, pored ambasadorice Tracey Ann Jacobson, prisustvovali lideri kosovskih institucija, javlja dopisnik RSE.

Ambasadorica Jacobson je rekla da će se izgradnjom ambasade još više produbiti odnosi dvije zemlje.

„Tokom ovih 16 godina naša ekipa je radila veoma marljivo da bi podržali Kosovo na putu razvoja demokratije i vladavine prava, kao i ekonomskog razvoja. Prema tome, osjećam da danas postavljamo kamen temeljac, ne samo jednoj zgradi koja je neophodna, već i za obilježavanje našeg prijateljstva“, kazala ona.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, rekla je da je Kosovo uz podršku SAD-a izgradilo mostove saradnje i poboljšalo odnose sa onima sa kojima su bili pogoršani tokom posljednjeg rata.

„Ovaj trenutak označava početak izgradnje vaše stalne kuće na Kosovu, u našoj najmlađoj državi čiji su vam građani vječno zahvalni na vašu hrabru i istorijsku ulogu tokom izgradnje države Kosova“, izjavila je predsjednica, Atifete Jahjaga.

Ambasada će biti izgrađena na površini od 5 hektara, na zemljištu koje je dato na korištenje 99 godina.

Ambasada će se graditi do decembra 2017. godine i većina radnika zaposlenih na izgradnji biće lokalno stanovništvo.Očekuje se da će biti zaposleno preko 700 osoba sa Kosova.

XS
SM
MD
LG