Dostupni linkovi

Ministri Austrije, Finske i Švedske: Srbija na dobrom putu


Ministri spoljnih poslova Austrije, Finske i Švedske ocijenili su da je Srbija na dobrom putu ulaska u EU i da su spremni da joj pomognu kako bi postala punopravna članica.

Šefovi diplomatija tri zemlje članice EU naglasili su da je veoma pozitivna činjenica da sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, streme ka tome da ujedine snage u zajedničkom evropskom okviru.

U tekstu povodom 20 godina od ulaska njihovih zemalja u Evropsku uniju, koji je prenijela današnja "Politika", ministri Austrije Sebastijan Kurc, Finske Erki Tuomioja i Švedske Margot Valstrom podsjetili su da je Srbija danas zemlja sa statusom kandidata, a da su pregovori o pristupanju počeli 2014.

"Svakako da usvajanje pravila i standarda EU nije jednostavan zadatak, kroz to iskustvo prošli su i Austrija, Finska i Švedska. Za to su potrebne reforme ne samo zakona, nego i pravosudne i političke prakse", kaže se u tekstu.

"Srbija je na dobrom putu, a mi smo spremni da joj pomognemo kako bi postala punopravna članica Unije", navelo je troje šefova diplomatije.

Troje ministara smatra da je prijemom Hrvatske 2013. godine EU jasno potvrdila svoju opredeljenost da podrži evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG