Dostupni linkovi

Netanjahu: Mora se eliminisati rasizam


Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da rasizam u zemlji mora biti eliminisan.

Netanijahu je to izjavio nakon nasilnih demonstracija pripadnika zajednice izraelskih Etiopljana protiv diskriminacije i brutalnosti policije

On se sastao s liderima te zajednice i s izraelskim vojnikom poreklom iz Etiopije, koga su tukli policaci, što je i izazvalo napetost.

Obraćajući se popodne izraelskom parlamentu - Knesetu, Netanijahu je rekao da je Izrael odlučan da izmeni situaciju za izraelsku etiopsku zajednicu nakon dva nasilna protesta u Jerusalimu i Tel Avivu i tvrdnji o rasizmu i brutalnosti.

"Izraelska policija je odlučna da izmeni situaciju u svakom pogledu", rekao je on na ceremoniji povodom rođendana oca cionizma Teodora Hercla, dodavši da su date instrukcije da se to postigne i nema sumnje u uspeh.

"Svi mi shvatamo da postoji potreba i vrednost toga. Borićemo se svom našom moći protiv rasizma i diskriminacije. Izraelci poreklom iz Etiopije su Izraelci u svakom pogledu," istakao je Netanijahu.

Hiljade Izraelaca etiopskog porekla protestovalo je u nedelju u Tel Avivu i na kraju se sukobilo s policijom.

Protesti su počeli mirno ali su postali nasilni kada je pala noć.

Neki demonstrati su bacali kamenice, boce i stolice na policajce i okolne radnje i restorane i pokušavali da uđu u gradsku kuću, a policija ih je rasterivala suzavcem, šok bombama i jurila ih jašući na konjima.

Najmanje 56 policajaca i 12 demonstranata je ranjeno.

XS
SM
MD
LG