Dostupni linkovi

Misija MMF-a počela razgovore sa delegacijom Srbije


Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počela je danas u Beogradu zvanične razgovore s delegacijom Srbije povodom prve revizije aranžmana u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

Glavne teme prve revizije trogodišnjeg aranžmana biće stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturiranje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i privatizacija.

MMF je Srbiji 23. februara odobrio stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Po dogovoru sa MMF-om bilo je planirano da struja u Srbiji poskupi za 15 odsto, ali je Vlada Srbije to odložila i najavila da će sapredstavnicima te finansijske institucije tokom prve revizije aranžmana razgovarati o odlaganju ili manjem procentu poskupljenja struje.

Još nije objavljen plan racionalizacije javnog sektora, a kasne privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća.

Predstavnici Vlade Srbije očekuje da će misija MMF-a biti zadovoljna rezultatima mera štednje, jer je u prava četiri meseca ove godine budžetski deficit za oko 50 milijardi dinara manji nego što je bilo planirano.

XS
SM
MD
LG