Dostupni linkovi

Dačić osudio kršenje primirja na istoku Ukrajine


Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić osudio je danas kršenje primirja duž linije sukoba u istočnoj Ukrajini u poslednjih nekoliko dana i izrazio duboku zabrinutost zbog upotrebe teškog naoružanja i pojačanih borbi u Donjecku i Širokinu i oko tih oblasti, saopštio je OEBS.

Dačić je ponovo pozvao sve strane u sukobu da u potpunosti i bezuslovno poštuju primirje, okončaju sva neprijateljstva i sprovedu sve odredbe dogovora iz Minska, uključujući povlačenje teškog oružja.

"U ovom trenutku, od ključne važnosti je da prevlada politički proces i pozivam sve strane da ulože sve moguće napore radi postizanja tog cilja", kazao je Dačić.

On je ponovio svoju punu podršku aktivnostima posmatračke misije u Ukrajini i ukazao na važnost bezbednosti posmatrača te misije, podsećajući na nekoliko incidenata 1. i 2. maja u kojima su oni dovedeni u potencijalno opasne situacije na istoku Ukrajine.

"Odluku da se pošalje posmatračka misija u Ukrajinu jednoglasno je podržalo svih 57 članica. Posmatračima moraju biti omogućeni nesmetan pristup i garancije da će biti bezbedni i da njihov rad neće biti ometan", zaključio je Dačić.

XS
SM
MD
LG