Dostupni linkovi

Angela Merkel: Nikad ne zatvoriti oči pred antisemitizmom


Nikada ne treba zatvoriti oči pred antisemitizmom, izjavila je u nedelju nemačka kancelarka Angela Merkel, na obeležavanju 70 godina od oslobođenja nacističkog logora Dahau, na jugu Nemačke.

"Naš zadatak je da nikada ne zatvorimo oči i uši pred svima koji vređaju, prete ili vrše agresiju nad onima koji kažu da su Jevreji ili koji brane Izrael", rekla je Angela Merkel pred nekoliko stotina preživelih iz Dahaua, pred američkim veteranima i političkim zvaničnicima.

Merkelova, koja je rođena devet godina posle kraja Drugog svetskog rata, kazala je da je "velika čast" sresti se s preživelima "nacističkog divljaštva". Ona je dodala da je judaizam "deo identiteta" (Nemačke).

Logor Dahau, koji se nalazi 17 kilometara severozapadno od Minhena, oslobodile su američke snage 29. aprila 1945. godine.

U njemu je bilo zatvoreno 206.000 ljudi iz oko 30 zemalja, a ubijeno je 43.000 logoraša.

Međunarodne ceremonije obeležavanja 70. godišnjice oslobađanja nacističkih logora počele su 27. januara kada je oslobođen najzloglasniji od svih, Aušvic u Poljskoj, koji su oslobodile sovjetske trupe, a današnja je prva kojoj je je prisustvovala Angela Merkel.

XS
SM
MD
LG