Dostupni linkovi

Merkel: Poseta Moskvi važan događaj


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da pridaje veliku važnost svojoj poseti Moskvi 10. maja, kada će odati poštu svim žrtvama Drugog svetskog rata.

"Za mene će put u Moskvu 10. maja biti veoma važan trenutak", rekla je Merkolova u videu objavljenom na sajtu nemačke vlade.

Ona je dodala da je, uprkos razmimoilažanjima Moskve i Berlina, između ostalog povodom ukrajinske krize, "veoma važno" da 10. maja s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom položi venac na grob Neznanog junaka, u čast milionima žrtava Drugog svetskog rata "za koje je Nemačka preuzela odgovornost".

Merkelova je to kazala iako je među zvaničnicima koji su odbili poziv da 9. maja učestvuju na vojnoj paradi u Moskvi, gde će Rusija obeležiti pobedu u Drugom svetskom ratu.

Francuski predsednik Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron takođe su dali do znanja da neće doći na ceremoniju. Neće biti prisutan ni američki predsednik Barak Obama, a Bela kuća navela je da on u maju ne planira putovanje u Rusiju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio da je će se ruski predsednik i Merkelova sastati u Kremlju 10. maja i da će kasnije održati zajedničku konferenciju za novinare.

Angela Merkel i Vladimir Putun poslednji put su se sastali u februaru u Minsku gde je bila okupljena Normandijska četvorka (Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina), a razgovaralo se o mogućim rešenjima ukrajinske krize.

XS
SM
MD
LG