Dostupni linkovi

Spaseno 3.690 migranata u Sredozemlju


Italijanska obalska straža objavila je u nedelju da je tokom prethodnog dana koordinisala spasavanje 3.690 migranata u Sredozemlju, te da se i danas (3. maj) sprovode nove operacije spasavanja.

Broj spasenih u toku samo jednog dana, iako ne predstavlja rekord, ipak je jedan od najviših u poslednjih nekoliko godina.

Dva izuzetno opterećena dana bila su i 12. i 13. april, kada je spasen 3.791 migrant, odnosno njih 2.850.

Operacije pomoći u toku su i danas, javila je obalska straža ne dajući dodatne detalje.

Oko 219 migranata juče je spasao francuski brod "Komandant Biro", poslat u Sredozemlje prošle nedelje da ojača evropski kontingent poslat posle niza teških brodoloma u aprilu.

U operacije pomoći juče je uključeno i četiri italijanska broda obalske straže, dva broda italijanske ratne mornarice, dva teretna broda, dva broda italijanske carine i dva remorkera.

Neki od migranata spasenih juče stiglo je tokom noći na italijansko ostvro Lampeduza, najbliže afričkoj obali, dok se većina očekuje danas tokom popodneva ili večeri na Siciliji ili na jugu Italije.

Više stotina migranata, uglavnom Afrikanaca, ali takođe mnogo Sirijaca, od kojih većina kreće iz Libije, gde politički haos, daje odrešene ruke krijumčarima, svakog dana iskrcavaju se na italijansku obalu.

Posle serije brodoloma u kojima se utopilo preko 1.200 migranata u aprilu, evropske vođe okupljene na vanrednom samitu 23. aprila odlučile su da ojačaju prisustvo EU na moru, utrostručili su budžet za evropsku operaciju Triton, za koju se do tada izdvajalo tri miliona evra mesečno.

XS
SM
MD
LG