Dostupni linkovi

Marin Le Pen zabranila ocu da govori


Predsedica ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen zabranila je svom ocu da govori u ime te partije koju je osnovao.

"Žan-Mari Le Pen ne može više da govori u ime Nacionalnog fronta, njegove reči su suprotne utvrđenoj liniji. Ne treba njegove izjave da obavezuju pokret", rekla je u nedelju njegova ćerka u razgovoru za dve francuske televizije i list Mond (Le Monde).

Osnivač i počasni predsednik Nacionalnog fronta pozvan je sutra u izvršnu kancelariju pokreta da se izjasni o svojim nedavnim izjavama suprotnim zvaničnom stavu stranke koji je postavila njegova ćerka i sadašnja predsednica.

Žan-Mari le Pen, koji je takođe u Evropskom parlamentu, početkom aprila je davao antisemitske izjave, branio "beli svet" i kritikovao program Nacionalnog fronta i okruženje svoje čerke Marin Le Pen.

Poslednja provokacija Žan-Mari Le Pena bila je za 1. maj prilikom tradicionalnog skupa stranke na kome je njegova ćerka trebalo da govori.

On je nenajavljeno došao na skup, i ne obraćajaći pažnju na ćerku koja je gledala u svoje beleške pred početak govora, stao je ispred njene govornice i podigao ruke u znak pobede. Dobio je aplauz od nekoliko minuta posle čega je napustio govornicu i otišao.

Posle Le Penove sporne izjave o Holokaustu i imigraciji, Marin Le Pen je zabranila svom ocu da dođe na tradicionlana skup te partije 1. maja, koji je on pokrenuo pre nekoliko godina.

Marin Le Pen danas je izjavila da su najnovije akcije njenog oca "nedopustive".

"Mislim da potpuno prekoračuje ovlašćenja koja mu daje njegov sadašnji status", rekla je ona.

Od preuzimanje stranke 2011. Marin Le Pen radi na otklanjanju antisemitskog i rasističkog imidža stranke, marginalizujući stare članove privržene njenom ocu.

XS
SM
MD
LG