Dostupni linkovi

Nepal zatvorio jedini međunarodni aerodrom za velike avione


Uprkos velikoj potrebi miliona ugroženih ljudi Nepalske vlasti u nedelju su bile primore da zatvore svoj jedini međunarodni aerodrom za velike avione koji donose pomoć i humanitarne radnike, zato što jedina pista ne može da podnese teret velikog broja ovih aviona koji stižu.

Srednji i manji avioni će moći i dalje da sleću, rekli su žaničnici.

To je najnovija komplikacija za globalni napor dostavljanja pomoći nastradalim u zemljotresu od 25. aprila, najrazornijem koji je pogodio ovu siromašnu zemlju u osam decenija.

Narod u Nepalu kako u udaljenim selima tako u glavnom gradu Katmanduu žali se da ne vidi nikakve spasioce niti međunarodnu pomoć i na nedostatak privremenog smeštaja, dok mnogi spavaju na otvorenom iz straha od naknadnih potresa.

Aerodromska uprava navela je da je većim avionima zabranjeno sletanje zato što se pista narušava. Pista je izgrađena da primi samo avione srednje veličine a ne velike vojne i kargo avione koji su počeli da stleću od kada je zemljotres jačine 7,8 pogodio zemlju.

Prošle nedelje stalno su pristizali veliki avioni koji donose pomoć i timove humanitarnih radnika kao i novinara, na aeordom koji ima slotove za samo devet aviona i jednu pistu. Prema nekim izveštajima već su se pojavile naprsline na pisti i drugi problemi, na ovom aerodromu koji je jedini u zemlji koji je mogao da primi ovakve letilice.

Nedelju dana posle potresa pomoć sporo stiže onima kojima je najpotrebniji a u mnogim mestima uopšte nije ni stigla.

XS
SM
MD
LG