Dostupni linkovi

MMF u ponedeljak počinje razgovore sa delegacijom Srbije


Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeće 4. maja zvanične razgovore sa delegacijim Srbije povodom prve reviziju aranžmana sa Srbijom od 1,2 milijarde evra.

U Beograd je misija MMF-a, koju predvoditi Zuzana Murgasova, stigla 29. aprila, a planirano je da razgovori traju do 12. maja.

Glavne teme prve revize trgodišnjeg aranžmana biće stanje u javnim finansijama Srbije, restrukturiranje javnih preduzeća, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, privatizacija.

MMF je Srbiji 23. februara odobrio stend-baj aranžman iz predostrožnosti koji obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Po dogovoru sa MMF-om bilo je planirano da struja u Srbiji poskupi za 15 odsto, ali je Vlada Srbije to odložila i najavila da će sa predstavnicima te finansijske institucije tokom prve revizije aranžmana razgovarati o odlaganju ili manjem procentu poskupljenja struje.

Još nije objavljen plan racionalizacije javnog sektora, a kasne privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća.

XS
SM
MD
LG