Dostupni linkovi

Boračka udruženja obilježit će stradanja saboraca u bivšoj Dobrovoljačkoj


Predstavnici boračkih udruženja s područja općine Stari Grad i Kantona Sarajevo u nedjelju će polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mostu Drvenija obilježili događaje iz 1992. godine u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Pripadnici Jedinstvene koordinacije boračkih udruženja Općine Stari Grad, "Unije veterana" i "Zelenih beretki" polaganjem cvijeća odat će počast poginulim saborcima s početka rata 1992. godine u Sarajevu.

"Drugog i trećeg maja je odbranjena BiH i njen suverenitet. Jedinice JNA i srpske paravojne formacije napale su Sarajevo u pokušaju da izvrše državni udar, čime su pokušali da zauzme zgradu Predsjedništva BiH i ostale državne institucije", izjavio je za Fenu predsjednik JOB "Unije Veterana" Općine Stari Grad Armis Mašić.

Podsjetio je da je 3. maja trebalo da dođe do razmjene jedinica iz kasarni na Bistriku za zarobljenu bh. delegaciju s predsjednikom Alijom Izetbegovićem na čelu. Međutim, JNA nije ispoštovala dogovor da vojnici izađu nenaoružani, nego su, kako kaže, pod punom ratnom opremom u transporterima izašli i tokom prolaska Dobrovoljačkom ulicom u razmjeni vatre stradalo je šest vojnika JNA.

Pored okupljanja predstavnika boračkih udruženja s područja Starog Grada i KS-a, za sutra su u bivšoj Dobrovoljačkoj okupljanje najavili i iz Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Žele obilježiti, kako navode, 23. godišnjicu stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Članovi Odbora program obilježavanja počet će služenjem parastosa u crkvi u Miljevićima, nakon čega je predviđen polazak autobusa za Sarajevo, gdje će biti organizovana mirna šetnja bivšom Dobrovoljačkom ulicom.

XS
SM
MD
LG