Dostupni linkovi

Komorovski: Rusija nije prijetnja Poljskoj već evropskom putu


Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski ocijenio je da Rusija danas ne predstavlja nesporednu prijetnju po Poljsku, ali je i upozorio da opasnost ne može da se nipodaštava, s obzirom da Rusija ugrožava evropski poredak.

"Imamo pravo da se plašimo nastavljanju agresije na Ukrajinu. To je kršenje međunarodnog prava, narušavanje granica i slično, metoda za koju znamo da bi Rusija mogla da je primijeni i protiv drugih zemalja. To ne može da se nipodaštava, ali takođe ne možemo da podgrijavati atmosferu ugroženosti i straha među Poljacima", kazao je Komorovski u intervjuu za praznični magazin poljskog lista Gazeta viborča.

"Nas Rusija neposredno ne ugrožava, ali ugrožava evropski poredak i to je dovoljan razlog da se trudimo da Zapad bude jedinstven i da odvratimo potencijalnog agresora", rekao je poljski predsjednik.

Po mišljenju Komorovskog, opasnost od Rusije počiva na tome što nije racionalna, ne kontroliše emocije nacije i unutrašnju politiku, ali da vojno nije u stanju da pobijedi u sukobu sa vojnom silom NATO-a i ekonomskom snagom Evropske unije.

"Nema šanse da (Rusija) dobije ijedan rat, izuzev rata nerava. Iscrpljuje se njen model razvoja zasnovan na prodaji nafte i gasa. Umjesto modernizacije, bježi u imperijalni mit", kazao je Komorovski.

Poljski predsjednik naglasio je da Poljska mora da pomaže Ukrajini, ali da mora u pomoći u oblasti odbrane da izbjegne dva ekstrema i da ta pomoć mora da se odvija preko NATO-a i EU.

XS
SM
MD
LG