Dostupni linkovi

Nepal traži pomoć u hrani i šatorima


Vlada Nepala ponovo je od međunarodne zajednice zatražila pomoć u hrani, šatorima i ciradama, napomenuvši da su neke od poslatih stvari od male koristi.

Donatori su, takođe, zamoljeni da pošalju novac ako ne mogu da pošalju stvari koje su u ovom trenutku potrebne za saniranje posljedica razornog zemljotresa u kojem je, prema posljednjim podacima, poginulo više od 6.620 ljudi.

"Dobili smo stvari kao što su tunjevina i majonez. Od kakve koristi su nam te stvari? Nama su potrebni žitarice, so i šećer", izjavio je ministar finansija Ram Šaram Mahat.

Ministar informisanja Minendra Ridžal rekao je da je hitno potrebno 400.000 šatora, a da je do sada obezbjeđeno samo 29.000.

Policija je danas saopštila da je do sada potvrđeno da je u zemljotresu poginulo 6.624 ljudi, a da je povrijeđeno više od 14.000.

Ambasador EU u Nepalu Rensje Tirink izjavio je da oko 1.000 ljudi iz Evrope još nije nađeno i da oni nisu kontaktirali svoje ambasade od zemljotresa.

Nedjelju dana poslije zemljotresa, u kojem su srušene mnoge zgrade, kuće i hramovi, pomoć još nije dostavljena pojedinim selima u nepristupačnim područjima u planinama.

Predstavnica UN za humanitarna pitanja Valeri Amos, koja je u petak doputovala u trodnevnu posjetu Nepalu, izjavila je da se humanitarni radnici i dalje suočavaju s ogromnim logističkim izazovima.

XS
SM
MD
LG