Dostupni linkovi

Noćas u Las Vegasu meč stoljeća Mayweathera i Pacquiaoa


U noći između subote i nedjelje u „MGM Grand areni” u Las Vegasu, ljubitelji boksa očekuju odgovor na pitanje ko je bolji -Amerikanac Floyd Mayweather (38), ili dvije godine mlađi Filipinac Manny Pacquiao (36).

Meč stoljeća, kako mediji nazivaju dvoboj Money Mana i Pac-Mana, pamtićemo kao novčano najunosniji dvoboj u istoriji boksa.

Mayweather će zaraditi oko 180 miliona dolara, a Pacquiao oko 120 miliona.

Amerikanac je najplaćeniji sportista na svijetu, a procjenjuje se da je dosad zaradio 280 miliona dolara. Posljednji poraz doživio je u amaterskoj karijeri, u polufinalu OI-ja 1996. u Atlanti od Bugarina Serafima Todorova, koji danas preživljava od državne penzije od 500 eura mjesečno.

Trener mu je njegov otac, Floyd Mayweather stariji. Svjetski je prvak u više kategorija, u profesionalnoj karijeri nikada nije doživio poraz, ima omjer 47-0. Živi u Las Vegasu, a to će mu biti 11. uzastopna borba u MGM Grand Garden Areni.

Mayweather je okružen luksuzom, vile, jahte, skupocjeni automobili, privatni avion, ali ima i dosta problema izvan ringa.

Nekoliko puta bio je osumnjičen za nasilje nad ženama pa je zbog jednog takvog incidenta 2010. godine proveo 90 dana u zatvoru.

Borba će Filipincu Mannyju Pacquiaou donijeti 120 miliona dolara, ali Pac-Man dobro zna kako izgleda siromaštvo. S 14 godina napustio je dom, spavao je na ulicama i pomagao je majci da prehrani šestoro djece.

Izvan ringa je svestran pa je tako rezervni potpukovnik filipinske vojske, a bavi se i politikom pa je 2010. ušao u filipinski parlament. Bio je glumac, a okušao se i kao pjevač te je snimio obradu pjesme "Sometimes When We Touch" Dana Hilla iz 1977.

U svojoj domovini je obožavan i postao je prvi filipinski sportaš čiji se lik našao na poštanskoj marki.

Bio je svjetski prvak u osam kategorija, a u profesionalnoj karijeri ostvario je 57 pobjeda, pet poraza, a dva su meča završila neodlučenim ishodom.

XS
SM
MD
LG