Dostupni linkovi

Tači traži izvinjenje od Srbije


Kosovski ministar spoljnih poslova i vicepremijer Hašim Tači od Srbije traži izvinjenje za žrtve rata na Kosovu 90-tih, najavljuje podnošenje tužbe za genocid i kritikuje Beograd zato što mu nije odobrena nedavno planirana posjeta prijestonici Srbije.

Za bečki "Standard", Tači kaže da bi bilo dobro ako bi Srbija preuzela model Južne Afrike i izvinila se žrtvama rata na Kosovu.

"Međutim, mi smo svjedoci da se Srbija još protivi da se izvini. Zbog toga moramo naći pravni put kako bismo istoriju dokumentovali i našli bar malo utjehe za članove porodica više od 10.000 ubijenih ljudi i 20.000 silovanih žena”, rekao je Tači i dodao da Priština o tome razgovara sa svojim saveznicima i advokatima.

Povodom najavljene tužbe za genocid protiv Srbije, Tači tvrdi da za to postoji više mogućnosti, ali i da više od stotinu kosovskih Albanaca koji žive u SAD i Evropi, kako kaže, žele da traže ratnu odštetu od Srbije.

"Tadanašnja vlada je odgovorna za razaranje 65 odsto privatne imovine Kosovara. Postoji i mogućnost da pozovemo Haški tribunal za ratne zločine", naveo je Tači.

O nameri da prošlog meseca poseti Beograd i na poziv jedne nevladine organizacije prisustvuje skupu na temu evrointegracije zapadnog Balkani, Tači kaže:

"Ako jedan kandidat za pristupanje EU na takve teme odbija posjetu jednog susjeda onda se postavlja pitanje kako možemo na Balkanu gledati naprijed i time podsticati normalizaciju odnosa. Takvo ponašanje vodi tenzijama i stvara nesigurnost u pogledu političke volje Beograda da gleda u budućnost".

Od Beograda, kako je naveo, očekuje da se ponaša kao Priština koja je odobrila više posjeta najviših zvaničnika Srbije Kosovu.

XS
SM
MD
LG