Dostupni linkovi

Godišnjica operacije Bljesak - svečanost u Okučanima


Na današnji dan prije točno dvadest godina započela je operacija "Bljesak", vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije, u kojoj je, za samo 31 sat, oslobođeno oko 500 četvornih kilometara okupirane zapadne Slavonije i uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac.

U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Na svečanom obiježavanju obljetnice u Okučanima okupio se cijeli državni vrh, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko te predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Obilježavanje pobjedničke akcije počelo je budnicom, a nešto prije deset sati gradom je prošao svečani mimohod. Održana je i komemoracija u Spomen-parku hrvatskim vitezovima kod glavnoga križa gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Istovremeno, služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i spuštanjem cvijeća u rijeku Savu, u Gradišci u Republici Srpskoj, je danas, u prisustvu predsjednika tog bh.eniteta Milorada Dodika, obilježena 20-ta godišnjica od stradanja Srba i njihovog protjerivanja iz Zapadne Slavonije.

XS
SM
MD
LG