Dostupni linkovi

U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.


U Milanu je danas otvorena Svetska izložba EXPO 2015, koja će trajatati do 31. oktobra ove godine, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

Na ovoj najznačajnijoj svetskoj izložbenoj manifestaciji učešće su prijavile 144 zemlje, a očekuje se više od 21 milion posjetilaca iz cijelog svijeta.

Izložba je danas otvorena u nadi da će šestomesečni svetski sajam, sa hranom kao temom, biti katalizator ekonomskog oporavka, ali i u strahu da ne skrene pažnju na duboko ukorenjene probleme Italije, prenosi AFP.

Prva globalna izložba poslije one u Šangaju prije pet godina više puta je odlagana, a kompleks u kojem se održava nije u potpunosti završen.

Korupcionaški skandali, strahovi od nasilnih protesta i posrtanje ekonomskog oporavka - sve je to atmosferu učinilo prilično sumornom uoči otvaranja izložbe, navodi francuska agencija.

Međutim, spektakularni koncert tenora Andree Bočelija i kineskog pijaniste Lang Langa uz operu i hor ispred veličanstvene gotske katedrale u Milanu povodom otvaranja izložbe podsjetio je na sposobnost ove zemlje da kreativnošću nadomjesti svoje propuste na drugim planovima.

Organizatori predviđaju 20 miliona posjetilaca tokom šest mjeseci i prihode od 10 miliona eura kao podsticaj italijanskoj ekonomiji kroz prihode od turizma i povećane investicije.

Više od milion Kineza očekuje se na izložbi u Milanu i italijanski zvaničnici se nadaju da će neki od njih postati dugoročni poslovni partneri.

XS
SM
MD
LG