Dostupni linkovi

Sindikalici : Crnogorski radnik nema šta da slavi


Unija slobodnih sindikata protestnom šetnjom pod parolom "Udahnimo slobodu" obilježila je Međunarodni praznik rada. Sa skupa je poručeno da država mora da zaštiti crnogorske radnike, a poslodavce su pozvali da poštuju prava zaposlenih.

Šetnja je počela i završila na podgoričkom Trgu Republike, a članovi sindikata i crnogorski radnici prošetali su pored zgrade Vlade i Skupštine Crne Gore.

Na početku prvomajske protesne šetnje NVO aktivista i novinar Darko Ivanović saopštio je da crnogorski radnik nema danas šta da slavi.

“Osim toga što nemate šta da slavite nemate ni od čega da odete negdje na piknik. 1. maj je dan onih koji sanjaju u Crnoj Gori morate dobro da budete uspavani da biste sanjali, zato nas je valjda i ovoliko danas", kazao je Ivanović i poručio: “Udahnimo slobodu, jer nam je to nasušno potrebno”.

Ivanović je saopštio da su danas u Crnoj Gori radnici nezaštićeni, a "poslodavci rade šta hoće".

Predstavnici sindikata prosvjete i zdravstva, na kraju protesne šetnje zatražili su povećanje zarada zaposlenim u tim sektorima.I predsjednik Sindikata Vojske Crne Gore Nenad Čobeljić kazao je da je da su zaposleni u tom sektoru obespravljeni i zatražio je povećanje plata u Vojsci i Ministarstvu odbrane.

"Radnik nije rob, ništa mu ne poklanjate, radnik stvara profit i zbog toga poštujte radnika i njegova prava", poručila je Sandra Obradović iz USSCG.

Ona je poslodavcima poručila da je neodgovorno otpuštati stare radnike, da bi zaposlili mlade. Neodgovorno je kaže i zapošljavati radnike na određeno, neplaćati prekovremeni rad, uskraćivati radnika za slobodne dane, godišnji odmor.

XS
SM
MD
LG