Dostupni linkovi

Praznik rada u Srbiji – uranci, izletišta i protesti


Međunarodni praznik rada, 1. maj danas se po tradiciji obilježava u mnogim zemljama svijeta, a u Srbiji tradicionalnim prvomajskim urancima u prirodi, ali i protestima koje organizuju pojedini sindikati, međusobno podeljeni oko toga da li protestovati ili ne.

Predstavnici Samostalnog sindikata Srbije i UGS Nezavisnost obilježili su Međunarodni praznik rada, protestnim okupljanjem na Trgu Nikole Pašića kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda, manjih prava zaposlenih i smanjenja plata i penzija.

Okupljeni sindikalci iz Beograda, ali i drugih gradova Srbije poslali su sa Trga Nikole Pašića poruku da je vrijeme da zaposleni počnu da se bore za svoja prava, jer drugi to neće učiniti, a odatle su krenuli u protestnu šetnju Ulicom Kralja Milana do Trga Slavija gde će postaviti crvene ruže na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak poručio je da je vrijeme da radnici siđu na ulicu i počnu da se bore, navodeći da vlada sindikalce vidi kao partnera samo onda kada imaju isto mišljenje, a da je radničkoj klasi oduzeta i svijest o njihovim pravima.

Čanak je rekao da je novi Zakon o radu upropastio sve što se moglo upropastiti, da ga je potrebno ponovo mijenjati, a radnicima i penzionerima vratiti ono što im je oduzeto. "Sljedeći Prvi maj mora da izgleda drugačije ili nas neće biti. Došli smo do kraja, vrijeme je da počnemo da se borimo za sebe jer to drugi neće činiti", poručio je Čanak.

XS
SM
MD
LG