Dostupni linkovi

Beograd: Završeno ispitivanje prvog svedoka zbog terorizma


U Beogradu je danas završeno ispitivanje Agnesa Čekovića, prvog svedoka na sudenju grupi koja se sumnjiči za planiranje terorističkog napada, i vrbovanje i finansiranje odlaska gradjana Srbije i drugih zemalja u kampove za obuku terorista.

Advokat dvojice optuženih Mesrur Šmrković kazao je novinarima na pauzi ispred Specijalnog suda da koliko mu je poznato Čeković nije zaštićeni svedok, ali ga dovodi policijska pratnja.

On je tokom sudjenja upitao zašto je Čeković tražio zaštitu i odbrani je rečeno da su razlog pretnje, bez daljih objašnjenja.

On je dodao da ne veruje da su ljudi koje brani krivi za ono za šta ih sud tereti, a da Čeković nema čvrste iskaze već svi počinju sa "čuo sam", "rekli su mi".

Sudjenje će biti nastavljeno pred Specijalnim sudom 7. i 8. maja.

Na optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal nalaze se i Abid Podbićanin, Tefik Mujović, Izudin Crnovršanin, kao i Ferat Kasumović.

Prvooptuženi Abid Podbićanin kao i Tefik Mujović su u bekstvu, a prema pisanju medija, Podbićanin je u februaru ove godine ubijen na ratištu u Siriji.

Prema optužnici, oni su bili povezani sa militantima Islamske države Iraka, a organizovali su odlazak istomišljenika na obuku u ratne kampove i ratišta u Siriji.

Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović optuženi su da su se u Siriji pridružili oružanom aktivnostima, a Podbićanin je čak i komandovao jednom jedinicom.

Mujoviću je optužnicom stavljeno na teret podsticanje teroristickih dela, jer je putem Fejsbuka postavio niz sadržaja kojima se veliča Islamska država i poziva na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i Rimu.

XS
SM
MD
LG