Dostupni linkovi

Tribina: Proces za rehabilitaciju Mihailovića je lakdrija


Sudski proces koji se vodi za rehabilitaciju četničkog komandanta Draže Mihailovića je "obična lakrdija" i predstavlja osvetu poraženih snaga iz Drugog svetskog rata, ocenili su danas učesnici tribine koju je organizovao Savez
antifašista Srbije u Skupštini Vojvodine.

Član Predsedništva Saveza antifašista Srbije Aleksandar Sekulović rekao je da je Zakon o rehabilitaciji u Srbiji "nakaradan", zbog čega je do sada rehabilitovano 13 ratnih zločinaca.

On je ocenio da je u procesu za rehabilitaciju Draže Mihailovića odluka praktično već doneta, s obzirom da su u Srbiji izjednačena prava četnika i partizana.

Politikolog Duško Radosavljević rekao je da je pitanje rehabilitacije Draže Mihailovića "par ekselans političko pitanje" i pokušaj osvete poraženih snaga u Drugom svetskom ratu.

"Istorija je odavno kazala ko je bio na kojoj strani. Ne može se na organizovanoj laži i na falsifikatima graditi država", kazao je Radosavljević.

Bivši političar Boško Krunić naveo je da postoji mnoštvo istorijskih dokaza o kolaboraciji četnika sa okupatorima u Drugom svetskom ratu i ocenio da je u Srbiji na delu rehabilitacija svih kvislinških pokreta iz tog rata.

"Ali, istorijska građa je neuništiva i nedvosmislena, a proces rehabilitacije Draže Mihailovića Srbiju udaljava od katarze i od regiona u kojem živimo", kazao je Krunić.

XS
SM
MD
LG