Dostupni linkovi

Udruženja novinara Balkana: Mediji ne smeju pospešivati mržnju


Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje/udruga BH novinari (BHN) najoštrije osuđuju korištenje ksenofobije i govora mržnje u medijskim izvještajima i komentarima na društvenim mrežama o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku (BiH), koji se desio u ponedjeljak, 27. aprila.

„Govor mržnje, ostrašćeno i huškačko izvještavanje jednog broja medija, prije svih news portala i online medijskih platformi, kao i pozivanje na nasilje putem društvenih mreža i internet foruma, u direktnoj su suprotnosti sa slobodom govora i prinicpima profesionalnog i odgovornog novinarstva - ističe se u zajedničkom saopćenju novinarskih udruženja iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Kako se dalje navodi, govor mržnje nije sloboda govora, već zlo koje ruši temeljne vrijednosti demokratskih društava, to je krivično djelo koje može dovesti u opasnost obične građane i ugroziti njihovu sigurnost.

U tom kontekstu, udruženja novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pozivaju medijske profesionalce na poštivanje etičkih standarda novinarstva prilikom izvještavanja o događajima u Zvorniku, koji mogu imati negativne implikacije na cijeli naš region.

"Mediji ne smiju biti izvori i/ili pronositelji govora mržnje, a u kriznim situacijma moraju pokazati najviši stupanj odgovornosti i izvještavanja u interesu građana, koje podrazumijeva objavljivanje brzih, tačnih i važnih informacija, vodeći pri tome računa o pravima građana, njihovoj osjetljivost i osjećanjima prouzrokovanim strahom i neizvjesnošću - navodi se u saopštenju.

BH novinari, HND i NUNS podsjećaju još jednom novinare i urednike u BiH, Hrvatskoj i Srbiji da u ovom trenutku medijsko pokrivanje događaja u vezi sa terorističkim napadom u Zvorniku može biti od iznimne važnosti za smirivanje tenzija u toj općini, a da pridržavanje najviših profesionalnih standarda novinarstva može značajno utjecati na širenje kulture tolerancije i razumjevanja između različitih društvenih i nacionalnih grupa.

XS
SM
MD
LG