Dostupni linkovi

Mrtva trka nedelju dana uoči izbora u Britaniji


Nedelju dana uoči britanskih parlamentarnih izbora, najveće dve partije vode mrtvu trku, ali neizvesnosti pred glasanje doprinosi i nepoznanica ko će s
kim praviti koaliciju i kakva će vlada uopšte biti obrazovana.

Ankete ne predviđaju jasnu pobedu nijedne partije, ponavljanje sadašnje koalicije nije moguće, pravljenje neke druge takođe se ne čini izglednim, pa se u Velikoj Britaniji spekuliše o manjinskoj vladi ili čak i velikoj koaliciji dve najveće partije što se poslednji put desilo u Drugom svetskom ratu, a prvi put u Prvom svetskom ratu.

Prema poslednjim istraživanjima, kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), konzervativci premijera Dejvida Kamerona imaju podršku 35 odsto birača, dok laburisti Eda Milibana imaju 34 odsto glasova.

Manjinski koalicioni partner Liberalne demokrate vicepremijera Nika Klega imaju tek devet odsto glasova što onemogućava ponavljanje aktuelne koalicije.

Prema anketama, konzervativci sada mogu da računaju na oko 280 poslanika, laburisti na 270, Škotska nacionalna partija (SNP) na 47, a liberaldemokrate na 27. Evroskeptična desničarska partija Ukip i pored veće podrške od liberaldemorkata, zbog većinskog izbornog sistema može da očekuje dva, najviše tri poslanika.

Liberaldemorkate bi opet mogle odlučivati o obrazovanju nove vlade, ali je Kleg izneo uslov - konzervativcima da ne traže podršku evroskeptičnog Ukipa, a laburistima da se ne oslanjaju na separatistički SNP.

Prva velika koalicija liberala i koznervativaca je obrazovana 1915. za vreme Prvog svetskog rata. U međuvremenu je bila i mirnodopska nacionalna koalicija od avgusta 1931. do 1940. kada su se u vladi okupili laburisti, liberali i konzervativci.

XS
SM
MD
LG