Dostupni linkovi

Šešelj: Nisam prekršio pravila


Vojislav Šešelj se nije ogrešio o nalog pretresnog veća o privremenom puštanju na slobodu, piše u odgovoru lidera radikala Žalbenom veću Tribunala povodom poziva da se izjasni o hitnom zahtevu tužioca Serža Bramerca o povlačenju odluke za privremeno puštanje na slobodu.

Podseća se da je nalogom Pretresnog veća Haškog tribunala 6. novembra 2014. godine naloženo Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu u Srbiju, i to bez Šešeljevog zahteva i bez ikakvih uslova.

Zbog toga, kako se ukazuje, Šešelj nije ni mogao da prekrši uslove privremenenog puštanja na slobodu, "jer nije moguće prekršiti uslove kojih nema".

Dalje se ukazuje da se prema međunarodnom običajnom pravu pritvor ukida svaki put kada nema opasnosti da se ponovi krvično delo za koje je pritvorenik optužen, kao i kada ne postoji opasnost od bekstva.

U slučaju Šešelja, kako se navodi, krivično delo za koje je optužen nije moguće ponoviti, kao što nije moguće ni da on pobegne iz Srbije, jer nema pasoš.

Navodi se da Šešelj nijednom rečju i nijednim gestom nije uticao na svedoke iz procesa koji se protiv njega vodi u Tribunalu, jer to i nije bilo moguće, pošto je poslednji svedok saslušan 7. jula 2010. godine, a iznošenje završnih reči okončano je 20. marta 2012. godine, od kada se čeka izricanje prvostepene presude.

Žalbeno veće je prethodno 30. marta Pretresnom veću naložilo da hitno opozove odluku od 6. novembra 2014. godine o privremenom puštanju na slobodu lidera SRS i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Pretresno veće još nije postupilo po nalogu Žalbenog veća, već je 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Međutim, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Lider SRS se 12. novembra 2014, posle skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

On je bio u pritvoru Haškog tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

Šešelju se sudi za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tokom 1990-ih.

XS
SM
MD
LG