Dostupni linkovi

Australija opozvala ambasadora iz Indonezije


Australija je opozvala svog ambasadora iz Indonezije, pošto su dva njena građanina pogubljena zbog krijumčarenja droge, prenosi danas britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Endrju Čen i Mjuran Sukumaran su bili među osmoro ljudi iz nekoliko zemalja, koji su pogubljeni streljanjem rano jutros u zatvoru na ostrvu Nusakambangan.

Australija je uložila velike diplomatske napore da spase Čena i Sukumaran, osuđene 2006. da su bili vođe grupe australijskih krijumčara heroina, poznate kao Bali devet.

Australijski premijer Toni Abot rekao je juče da su pogubljenja "surova i nepotrebna", i dodao da su Čen i Sukumaran "u potpunosti rehabilitovani" dok su bili u zatvoru.

"Poštujemo suverenitet Indonezije, ali osuđujemo ono što je učinjeno, i to ne može prosto da bude posao kao i svaki drugi", rekao je on.

To je prvi put da je Australija opozvala ambasadora iz Indonezije, i prvi put da je ikada opozvala ambasadora zbog pogubljenja nekog svog građanina u inostranstvu.

Dopisnik BBC iz Indonezije Džon Donison ocenio je da je Indonezija veoma važna zemlja za Australiju, jer dve zemlje blisko sarađuju u
pitanjima azilanata i borbe protiv terorizma.

I brazilska vlada izrazila je "duboku zaprepašćenost" zbog pogubljenja njenog građanina Rodriga Gularta, dodajući da je to "ozbiljan događaj u odnosima dve zemlje".

Gulartova porodica rekla je pre pogubljenja da on ima šizofreniju i da ne treba nad njim da bude izvršena smrtna kazna.

Sinoć je trebalo da bude pogubljena i Filipinka Meri Džejn Fijesta Velozo, ali je izvršenje smrtne kazne nad njom u poslednji čas opozvano, pošto su filipinski zvaničnici rekli da je žena koju je ona optužila da joj je podmetnula drogu uhapšena na Filipinima.

Još jedan Francuz, osuđen za krijumčarenje droge, koji je prvobitno trebalo da bude streljan sa ovom grupom, izbegao je to jer se još postupa po njegovoj žalbi.

Nijedan od osmoro osuđenika koji su noćas streljani nije želeo povez preko očiju, i zajedno su pevali u poslednjim trenucima života, rekao je za Sidnej morning herald (Sydney Morning Herald) pastor koji je prisustvovao njihovom streljanju.

Indonezija ima jedan od najstrožih zakona protiv droge na svetu, a 2013. je okončala četvorogodišnji moratorijum na pogubljenja.

Taj arhipelag navodi da mora da sprovodi tako drakonske mere jer i sam ima problema sa drogom, odnosno od posledica njenog konzumiranja svakoga dana umre 33 Indonežanina, prema Nacionalnoj agenciji za narkotike.

XS
SM
MD
LG