Dostupni linkovi

Vrhovni sud Švedske odobrio Assangeu pravo žalbe


Švedski vrhovni sud u utorak je odobrio Julianu Assangeu pravo na žalbu protiv optužbi za navodno silovanje. Osnivač Wikileaksa živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od juna 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Tužioci u Švedskoj žele da ga ispitaju zbog navoda o silovanju koji datiraju od 2010. godine i koje on negira. Assange tvrdi da će njegovo izručenje Švedskoj omogućiti Sjedinjenim Državama da ga optuže zbog odavanja povjerljivih dokumenata.

Raniju Assangeovu žalbu odbacio je švedski apelacioni sud u novembru prošle godine, ali mu je vrhovni sud u utorak odobrio pravo na žalbu, prenosi BBC.

Objava je uslijedila nakon iznenadne odluke švedskih tužilaca koji su prošlog mjeseca pristali da otputuju u London kako bi ispitali Assangea, nakon što su godinama insistirali da on mora otići u Švedsku.

Assange (43) živi u skučenom prostoru u ekvadorskoj ambasadi otkako je zatražio azil da bi izbjegao izručenje.

Assange negira optužbe koje su iznijele dvije žene s kojima se sreo tokom boravka u Švedskoj u augustu 2010. On tvrdi da su one dio urote da se on izruči SAD-u zbog objavljivanja hiljada povjerljivih američkih dokumenata od strane Wikileaksa.

Bivši kompjuterski haker nije, međutim, optužen ni za jedno krivično djelo u SAD-u i ta zemlja nije uputila zahtijev za njegovo izručenje Velikoj Brtitaniji.

- Vrhovni sud odobrava pravo na žalbu protiv optužbi za silovanje - navodi švedski sud u saopćenju objavljenom u utorak.

Nikakav datum za ročište nije zakazan.

XS
SM
MD
LG