Dostupni linkovi

Zaev: Prisluškivanje u Makedoniji gore od Votergejta


Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas da je tužilaštvu dostavio deo dokaza o nelegalnom prisluškivanju više od 20.000 građana, za šta je, kako je naveo, odgovoran premijer Nikola Gruevski.

Zaev je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je "afera sa nelegalnim prisluškivanjem građana Makedonije veća nego američka afera 'Votergejt' koja je dovela do ostavke američkog predsednika Ričarda Niksona".

On je rekao da dostavljeni materijali pokazuju da iza nelegalnog prisluškivanja ne stoje strane obaveštajne službe nego Gruevski i njegov rođak, direktor Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) Sašo Mijalkov.

Zaev je rekao da se među materijalima koje SDSM poseduje nalazi 100.000 strana transkripta prisluškivanih razgovora, više od 18.000 SMS poruka u transkriptima i više od 12.000 različitih telefonskih brojeva.

Lider opozicionog SDSM-a je novinarima podelio i primere transkripta gde su detaljno opisani telefonski razgovori osoba koje je prisluškivala UBK, kao i analize razgovora.

XS
SM
MD
LG