Dostupni linkovi

Litvanija i Poljska onemogućile prolaz Putinovim "Noćnim vukovima"


Lider "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov, čiji je motociklistički klub tijesno povezan sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dobio je odbijenicu vlasti Poljske i Latvanije da na putu bajkera ka Berlinu prođu krod ove zemlje.

U saopštenju litvanske pogranične službe se navodi da su oni spriječili ulazak u zemlju osmorici državljana Rusije na granici sa Bjelorusijom u ponedeljak, a zatim i na granici sa ruskom enklavom Kalinjingradom u utorak, prenela je agencija AFP.

Motociklisti nisu imali odgovarajuću dokumentaciju o svojim vozilima, a takođe nisu objasnili razlog svog putovanja, izjavio je za AFP portparol litvanske pogranične službe Gjedrijus Misutis.

On je dodao da je najmanje jedan bajker rekao da je član "Noćnih vukova", motociklističkog kluba čiji članovi učestvuju u počasnoj vožnji povodom obeležavanja 70- godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Ruski bajkeri su planirali da u sklopu te počasne vožnje pređu 6.000 kilometara, od Moskve preko Bjelorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije sve do Berlina, gde je trebalo da stignu 9. maja.

Poljska je, međutim, juče zabranila desetorici ruskih bajkera da uđu u tu zemlju, navodeći da se njihova imena nalaze na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Šengen zonu.

Misutis je rekao da, od ukupno osam motociklista koje su zaustavili litvanski graničari, četvorica njih su prethodno neuspješno pokušali da uđu u Poljsku iz Bjelorusije.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov je u ponedjeljak, 27.aprila, na konferenciji za novinare u bjeloruskom gradu Brestu rekao da će ruski motociklisti nastaviti svoj put do Berlina, uprkos odbijanju Poljske da im dozvoli ulazak u zemlju.

XS
SM
MD
LG