Dostupni linkovi

Kitarović: Odložiti obilježavanje "Oluje"


Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović smatra da bi obilježavanje 20. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Zagrebu trebalo odložiti za sljedeću godinu.

Govoreći u emisiji hrvatskog radija "Izvan protokola", Grabar-Kitarović je rekla da dogovor o načinu proslave godišnjice "Oluje" još nije postignut.

Na pitanje da li je za to da osim tradicionalne proslave u Kninu bude i šetnja u Zagrebu, hrvatska predsjednica je rekla da ne bi želela "šetnju praznim ulicama Zagreba".

"Morate uzeti u obzir činjenicu da je 5. avgust dan kada u Zagrebu gotovo nema ljudi...Biće puno ljudi u Kninu. Razgovarala sam s načelnikom Glavnog stožera, on je rekao da mu je logistički vrlo komplikovano da se napravi proslava u Kninu i šetnja u Zagrebu u istom danu", rekla je Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica je navela da je njen utisak "da većina građana u ovom trenutku misli da šetnja nije potrebna" i iznijela kao mogućnost njeno odlaganje za sljedeću godinu, kada će biti godišnjica postrojavanja Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb.

Grabar-Kitarović je ponovila da je u Jasenovac otišla 22. aprila na dan proboja logoraša, kako bi se žrtvama poklonila u tišini, i da taj prostor ne treba da bude mjesto za bilo kakvu politiku.

Potvrdila je da će otići na obilježavanje žrtava Blajburga, sredinom maja, ali da neće držati govor.

XS
SM
MD
LG